Sprawozdanie z Nocy bibliotek w bibliotece szkolnej w Skomielnej Czarnej

Biblioteka szkolna Szkoły Podstawowej im. Ojca Piotra Palucha w Skomielnej Czarnej.

Uczestnicy akcji: 33 uczniów, 3 nauczycieli,  2 wolontariuszy.

Akcja „Noc bibliotek” w naszej szkolnej bibliotece rozpoczęła się 8 czerwca o godz. 1900, a zakończyła 9 czerwca o 11 00 .      Wzięły w niej udział klasy trzecie naszej szkoły wraz z paniami wychowawczyniami. Gdy pojawili się przed biblioteką, zostali zaproszeni do „Wioski Smerfów” i podzieleni na grupy. Były więc: Smerfetki, Sasetki, Pracusie, Ważniaki, Osiłki oraz Papy Smerfy (wychowawczynie i bibliotekarka). Po zakwaterowaniu w Wiosce Smerfów, ruszyliśmy pociągiem w stronę biblioteki, by oficjalnie rozpocząć „Noc bibliotek”, czytając wiersz Juliana Tuwima „Lokomotywa”. Nasza biblioteka jest mała i nie mogła pomieścić takiej ilości czytających, więc wykorzystaliśmy do tych działań sale lekcyjne mieszczące się obok niej .       We wspaniałych humorach, z nutką tajemniczości wzięliśmy udział w grze „Śladami Lessego i Mai”, którą opracował dla nas wolontariusz Olek. Rzecz działa się w pociągu,  przemieszczając się miedzy przedziałami wykonywaliśmy kolejne zadania, by pomóc rozwiązać komisarzowi zagadkę: kto ukradł 4 miliony?. Emocji było co niemiara, a zagadkę  udało się rozwiązać grupie Osiłków. Po wyczerpującym dochodzeniu wszyscy  zgłodnieli i to był czas na wspólną kolację,  a po niej deser przygotowany przez mamy, bo przed nami jeszcze wiele zajęć w tą noc. Były więc gry planszowe w grupach, zagadki. A, że „czytanie porusza”,  to czas na zabawę ruchową: „ Czy umiemy słuchać?” z postaciami z książek: „Królowa Śniegu”, „Złotowłosa i trzy niedźwiadki”, „O Wandzie, co Niemca nie chciała”, „Akademia Pana Kleksa”, „Koszmarny Karolek …” . A na dobranoc …. czytanie fragmentu książki: „Biuro detektywistyczne Lessego i Mai. Tajemnica kempingu”, (otrzymanej w ramach akcji „Noc bibliotek” - dziękujemy). Długa to była noc, ale daliśmy radę i w dobrych humorach ze śpiewem na ustach („Niewidzialna Plastelina” D. Wawiłow), rozpoczęliśmy dzień, a przed nami kolejne wyzwania. Trzeciaki dały radę chociaż to dla nich zupełnie nowe doświadczenie i nowa przygoda. Nudzić się nie było czasu, ciągle trzeba było przemieszczać się to do „Wioski Smerfów”, to w krainę bajek, legend o naszej wiosce, to w czasy bardziej współczesne pełne przygód Lessego i Mai. Niestety nie mieliśmy możliwości oglądnięcia filmu, ponieważ nie otrzymaliśmy linku z filmem, a szkoda, bo my mamy daleko do kina i to byłaby kolejna atrakcja. Jednak już dziś zaczynamy cierpliwie odliczać czas do kolejnej „Nocy bibliotek”. Dziękujemy za materiały, które otrzymaliśmy, szczególnie za książki do biblioteki (takich jeszcze nie mieliśmy). Dziękujemy także wychowawczyniom klas trzecich oraz wolontariuszom za pomoc w zorganizowaniu i przeprowadzeniu tej akcji. Do zobaczenia za rok!.