What is news?

Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Sanctus sea sed takimata ut vero voluptua.

Biblioteka od kuchni

Jeśli się dobrze zastanowimy, w większości znanych nam tekstów literackich znajdziemy choćby niewielką wzmiankę o jedzeniu.  Poszukiwania wątków kulinarnych możemy zacząć choćby od ostatnio czytanej książki. Porozmawiajmy o naszych ulubionych przepisach, o potrawach przygotowywanych lub jedzonych przez naszych ukochanych bohaterów. Ułóżmy menu na składające się z dań znalezionych w książkach! Możemy też wspólnie lub drużynowo coś przyrządzić.

Oto kilka tytułów na początek:

  • Karen Blixen, Uczta Babette;
  • Joanne Harris , Czekolada;
  • Lucy Maud Montgomery, Ania z Zielonego Wzgórza (podwieczorki, pikniki, pomyłki kulinarne - Ania dodaje do ciasta sól zamiast cukru);
  • Astrid Lindgren, Pippi  Pończoszanka;
  • Lewis Carroll, Alicja w krainie czarów (podwieczorek z Kapelusznikiem);
  • J.K. Rowling, seria o Harrym Potterze: autorka szczegółowo wymienia co jedzą jej bohaterowie;
  • Gabriel García Márquez, Miłość w czasach zarazy (wątek bakłażanów znienawidzonych przez główną bohaterkę Ferminę Dazę);
  • Adam Mickiewicz, Pan Tadeusz (rytuał parzenia kawy,  opis zastawy stołowej) ;
  • Henryk Worcell, Zaklęte rewiry;
  • Charles Diskcens, Klub Pickwicka;
  • Richard C. Morais,  Podróż na sto stóp
  • Małgorzata Musierowicz, Jeżycjada, a dla miłośników sagi Łasuch literacki (zebrane przepisy z Jeżycjady);
  • Marcel Proust, W poszukiwaniu straconego czasu, tom pierwszy W stronę Swanna (wątek magdalenek) ;
  • Stefan Żeromski, Przedwiośnie;
  • Andrea Camilleri, seria o komisarzu Montalbano;
  • Laura Esquivel, Przepiórki w płatkach róży
 
 
 
Back to Top